English
 
Τα Νέα μας
Μακκάς - ένα νέο πολυβραβευμένο οινοποιείο

Πρόσφατα, ένας πολύ καλός φίλος μου δώρισε δύο μπουκάλια κρασί. Το ένα ήταν φτιαγμένο από την ποικιλία Syrah και το άλλο από την ποικιλία Merlot. Το όνομα του οινοποιείου ήταν άγνωστο σε μένα εκείνη τη στιγμή, παρόλο που ασχολούμαι εκτεταμένα με θέματα κρασιού τα τελευταία οκτώ χρόνια προσφέροντας ερευνητικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες στην οινοβιομηχανία. Ανοίγοντας το κρασί, μερικώς διστακτικά, είχα ενθουσιαστεί τόσο από το χρώμα, το πολύπλοκο και ευχάριστο άρωμα, όσο και από την γεμάτη και αρμονική γεύση και μακρά επίγευση. Ξεκινώντας από το Syrah, ήταν ευχάριστα φανερή η μυρωδιά του ξύλου μιας και το κρασί παλαιώνεται σε γαλλικά δρύινα βαρέλια. Το βαθυκόκκινο χρώμα, η πλούσια γεύση και ο έντονος και πολύπλοκος αρωματικός του χαρακτήρας το κάνουν να ξεχωρίζει. Κύρια χαρακτηριστικά του αρώματος του, τα κόκκινα φρούτα, η σοκολάτα και διάφορα μπαχαρικά.

Η οινική εμπειρία ήταν μοναδική κάτι που με ώθησε να ανοίξω και το δεύτερο μπουκάλι. Το Merlot, ήταν επίσης εντυπωσιακό. Ένα ελαφρύ κρασί με μειωμένες τανίνες, με αίσθηση φρεσκάδας, κατάλληλο για όσους δεν προτιμούν τις έντονες γεύσεις. Χαρακτηρίζεται από αρώματα βατόμουρου και καραμέλας με έντονες νότες βανίλιας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι και οι δύο ετικέτες, MAKKAS SYRAH 2008 και MAKKAS MERLOT 2008, των οποίων η οινοποίηση σχεδιάστηκε επιστημονικά, εμφιαλώνονται αφιλτράριστα, ύστερα από δωδεκάμηνη ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, διατηρώντας ατόφια τα φυσικά χαρακτηριστικά τους.

Αυτή η πραγματικά θετική εμπειρία με ώθησε στο να θέλω να μάθω περισσότερα για το οινοποιείο Μακκάς και τους ανθρώπους του. Έμαθα λοιπόν ότι το Οινοποιείο Μακκάς ιδρύθηκε το 2007 και λειτουργεί στην κοινότητα Στατού-Αγίου Φωτίου, στην ορεινή Πάφο.
Οι άνθρωποι του Μακκά, με μεράκι και αγάπη για τη γη και τους καρπούς της, εργάζονται καθημερινά, φροντίζοντας κάθε λεπτομέρεια στην παραγωγή του κρασιού. Από τη στιγμή της καλλιέργειας μέχρι και την τελική εμφιάλωση, παρακολουθούν λεπτομερώς κάθε στάδιο της διαδικασίας, με κύριο στόχο να προσφέρουν στον κόσμο ένα ποιοτικό κρασί. Αυτό το κατάφεραν και τους ευχαριστούμε.


Πρόγονοι των οικογενειών – ο παππούς ο Γιωρκής, η μάνα η Μαρούλλα και ο πατέρας Νικόλας – εργάστηκαν σκληρά στη γη δημιουργώντας τον οικογενειακό αμπελώνα. Οικοδομώντας λοιπόν στην παράδοση των προγόνων τους, οι οικογένειες Ψαρά, Ανδρέου και Αρσένη, με τη συνεισφορά της οικογένειας Σιδηρόπουλου, έθεσαν ως στόχο την ανάδειξη των ξεχωριστών και ποιοτικών χαρακτηριστικών των κρασιών που μπορεί να παραγάγει η κυπριακή γη. Η συνεισφορά των οινολόγων Γιώργου Γιαλιτάκη, μόνιμου συνεργάτη, και του Λευτέρη Μωχιανάκη, συμβούλου- συνεργάτη, είναι καθοριστική.
Με μόλις τρία χρόνια ζωής, το Οινοποιείο Μακκάς κατάφερε να διακριθεί στο δύσκολο τομέα της οινοποίησης• συγκεκριμένα τιμήθηκε με τα εξής δέκα βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς:

Makkas Red 2010, αργυρό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2011.

Makkas Chardonnay 2010, αργυρό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2011.

Makkas White 2010 αργυρό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2011.

Makkas Syrah 2008 χρυσό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2010
Makkas Syrah 2008 χρυσό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2010
Makkas Syrah 2008 αργυρό στη Μολδαβία, Διαγωνισμός 2010
Makkas Syrah 2007 αργυρό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2009
Makkas Syrah 2007 αργυρό στη Μολδαβία, Διαγωνισμός 2009
 
Makkas Merlot 2008 χρυσό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2010
Makkas Merlot 2008 αργυρό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2010
Makkas Red 2009 αργυρό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2010

Makkas White 2009 αργυρό στη Μολδαβία, Διαγωνισμός 2009
Makkas White 2009 αργυρό στη Μολδαβία, Διαγωνισμός 2009
Makkas White 2007 αργυρό στη Θεσσαλονίκη, Διαγωνισμός 2010
Makkas White 2007 αργυρό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2010
 
Makkas Xynisteri 2009 αργυρό στην Κύπρο, Διαγωνισμός 2010

Οι άνθρωποι του οινοποιείου Μακκάς αξίζουν ένα μεγάλο μπράβο για όσα έχουν καταφέρει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Τα κρασιά τους είναι μοναδικά και αξίζουν την προσοχή όλων μας.

 

[12/05/10] Μακκάς - ένα νέο πολυβραβευμένο οινοποιείο
 
 
ΟΙΚΟΣΕΛΙΔΑ | OI ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΜΑΚΚΑ | ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ | ΝΕΑ | ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
MAKKAS Winery Ltd, Τηλέφωνο: 77 77 22 21, Φαξ: +357 22 53 10 14